Sinds kort is er voor jongeren met een psychisch probleem een nieuwe vorm van hulpverlening beschikbaar. Deze wordt gedaan door vrijwilligers, vaak een jongere die zelf daar ooit mee van doen had. Naast Maastricht is er een vestiging in Heerlen. Je kunt er terecht voor klachten als somberheid, eenzaamheid, stress vanwege studie, het niet hebben van een opleiding, angstig zijn en meer. Vanwege de Corona crisis is @ Easy nu alleen telefonisch of via sociale media te bereiken.
Jongeren die kampen met psychische problemen lopen daar vaak lang mee rond. De negatieve beeldvorming hierover en niet weten bij wie je terecht kunt, spelen daarbij een belangrijke rol. Vaak hebben jongeren ook behoefte aan een gesprek als hun hulpverlener niet bereikbaar is of als deze is afgesloten. Voor hen kan @Easy een uitkomst zijn. Kwestie van bellen via facebook of Instagram contact maken. Gevestigd aan Kloosterweg 1, ingang gebouw Carbion6. Mailen: heerlen@ease.nl
@ Easy is gestart door een psychiater in Australië en naar Nederland gehaald. De reden is dat de hulpverlening aan adolescenten binnen de geestelijke gezondheidszorg niet goed aansluit. In deze levensfase maken jongeren van alles mee. Ze worden meerderjarig, gaan het huis uit en moeten bijvoorbeeld financieel op eigen benen staan terwijl hun mogelijkheden zich nog moeten ontwikkelen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met zaken als de scheiding van hun ouders, verslaving, eetgedrag of liefdesverdriet
Tijdens deze coronacrisis, lijken de problemen te verergeren. @Easy medewerker Floris Joskin hoort vaker dat jongeren suïcidale gedachten hebben of zichzelf beschadigen omdat ze de spanning niet goed kunnen reguleren. Of ze zijn in paniek omdat ze hun vaste behandelaar niet meer regelmatig kunnen spreken. In zo’n geval probeert men vanuit @Easy mee te denken bijvoorbeeld via het opstellen van een mailtje aan die behandelaar.
De medewerkers van @ Easy worden meestal “uitgeleend” door de instellingen die in de eigen regio aanwezig zijn, aangevuld met goed ingevoerde vrijwilligers. De vrijwilligers zijn veelal jong en hebben zelf soms ook het nodige meegemaakt. Het grote voordeel daarvan is dat ze niet snel over je zullen oordelen. „Anders dan bijvoorbeeld mijn vrienden, begrijpen ze echt hoe ik me voel. Bij de psycholoog vond ik het weleens moeilijk om over bepaalde dingen te praten. Dan dacht ik: ik ben geneeskundestudent, ik zou dit allemaal moeten weten. Dan klapte ik dicht. Of de tijd was ineens om.” Zegt een van de jongeren.
Voor meer informatie::
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/15/naar-de-psychiater-gaan-is-niet-cool-a3996904