Op 9 maart organiseerde de Adviesraad M.O. een conferentie over armoede. Het thema was: Samen het verschil maken door, in Heerlen, anders te gaan denken en anders te gaan doen. Aanwezig waren zo’n 60 personen. Inwoners van Heerlen, vertegenwoordigers van organisaties die zich in Heerlen met de aanpak van armoede bezig houden, de gemeente Heerlen en de leden van de adviesraad. Met de aangedragen suggesties en opvattingen gaat de adviesraad verder aan de slag.
In Nederland hebben ongeveer 1,4 miljoen huishoudens schulden. De hoogte van de schulden lopen op tot wel 43.000 euro. Vaak zijn 4 tot 5 jaren nodig om uit de schulden te kunnen geraken. Als het gaat om de omvang van de schuldenproblematiek dan komt de gemeente Heerlen nadrukkelijk voor in de overzichten.
Ruud van den Tillaar, directeur van de Kredietbank Limburg, ging in zijn presentatie in op gevolgen die het leven in armoede en het hebben van schulden heeft voor mensen. Men kan minder goed nadenken, er ontstaat wantrouwen naar de omgeving en men reageert vaak overgevoelig. Het vermogen om verstandig te handelen vermindert daardoor, de oorzaak waarom problemen zich verder opstapelen. Chronische stress bij mensen als gevolg van armoede en schulden, werkt verlammend op ons vermogen om problemen op te lossen. Hij liet zien hoe men bij de Kredietbank met behulp van de inzichten van Mobility Mentoring te werk gaat om mensen met schulden weer grip te laten krijgen op hun financiële situatie.
Ineke Stegink van het Maatschappelijk Werk uit Brunssum vertelde over het project: Samen Anders in Brunssum. Vanuit de gedachte dat we met samen te werken verder komen, werkt men er met een bundeling van hulpverleners. Bij de start wordt ervoor gezorgd dat mensen zich kunnen uiten in een veilige omgeving. Dat kan thuis zijn maar ook op locatie in Os Hoes waar het project is gevestigd. Hulpverleners pakken het probleem met betrokkenen aan. De Betrokkene maakt wel zelf het plan van aanpak en gaat ook zelf aan de slag. Men krijgt zo nodig wel op maat gesneden hulp. Twee ervaringsdeskundigen, mensen die het zelf meegemaakt hebben, vertelden vervolgens hoe deze aanpak hen heeft geholpen de eigen financiën weer op orde te krijgen.
In het tweede deel van de avond gingen de deelnemers zelf aan de slag. In kleine groepen besprak men de verschillende invalshoeken om armoede aan te pakken. De signalen en suggesties werden vervolgens kort gepresenteerd. De Adviesraad M.O. gaat met deze aangedragen suggesties aan de slag. Over de uitkomsten, resultaten en vervolgacties zal apart op deze site verslag worden gedaan. Als u vragen heeft of opmerkingen neem dan contact op met Stan Pizlo, voorzitter van de werkgroep Armoede van de adviesraad.
De presentaties en het verslag vindt u binnenkort terug onder het Cluster Participatie Armoede.